Comunicat de presă – Ziua Națională a Pădurilor

La 25 martie, sărbătorim pentru prima dată Ziua Națională a Pădurilor, decretată de Parlamentul României prin Legea nr. 23 din 21 martie 2017. Este o zi de sărbătoare dar și un bun prilej pentru a sublinia rolul și importanța pe care o are pădurea, atât ca factor de mediu dar și ca motor economic, fiind o resursă regenerabilă.

Pădurea contribuie la creștere economică, ocuparea forței de muncă, producerea energiei. În același timp, asigură protejarea bazinelor de apă, reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale însă cel mai important rol este reprezentat de capacitatea de a atenua efectele negative produse de schimbările climatice.

Exploatarea durabilă a pădurilor nu trebuie să fie doar o lozincă, ci trebuie să devină un deziderat pentru a ne asigura că și urmașii noștri vor beneficia de tot atâtea beneficii de pe urma pădurii ca și generațiile actuale.

Cercetând cartea închinată dreptului Iov din Vechiul Testament, descoperim exemplul de luptă pentru viață a pădurii: „Un copac, de pildă, tot are nădejde, căci dacă-l tai, el creşte din nou şi vlăstarii nu-i vor lipsi. Dacă rădăcina lui îmbătrâneşte în pământ şi dacă trunchiul lui putrezeşte, când dă de apă înverzeşte din nou şi se acoperă cu ramuri ca şi cum ar fi atunci sădit“ (Iov 14, 7-10). Pădurea este un model de rezistență, creștere și dezvoltare, model pe care trebuie să-l cunoaștem, să-l apreciem și să-l respectăm.

Cu o suprafață de 6,9 milioane hectare, România are a opta suprafață forestieră din Europa. Activitatea economică generată de pădure reprezintă 3,5% din PIB-ul României, asigurând existența comunităților locale izolate, mai puțin dezvoltate. Cu peste 3 miliarde euro, este principalul contributor  la echilibrarea balanței valutare a României. Pădurea asigură 300 mii locuri de muncă, la nivelul țării, iar la nivel european asigură existența a 3,4 milioane de oameni.

De Ziua Națională a Pădurii, la prima aniversare, Asociația Forestieră Bucovina îndeamnă la unitate și echilibru pentru găsirea soluțiilor care să ne permită îngrijirea, sporirea și punerea în valoare a tezaurului forestier național lăsat de strămoșii noștri.

Asociația Forestieră Bucovina susține un demers necesar, cel al dialogului, în cadrul Consiliului Pădurilor și Dezvoltării Rurale și lansează pe această cale invitația de a participa la o conferință de presă marți, 28 martie, la Grand Hotel Continental, ora 13, în București.

 Suceava,

24.03.2017